Nyt studie viser at partikler i luften er den største ydre trussel mod offentlighedens sundhed

Nyt studie viser at partikler i luften er den største ydre trussel mod offentlighedens sundhed

Hvis luftkvaliteten globalt levede op til WHO's anbefaling, ville der være 17,8 milliarder ekstra leveår at hente årligt. Det konkluderer et nyt stort studie fra University of Chicago.

Universitetets årlige rapport om luftkvaliteten viser, at fine partikler i luften er den “største ydre trussel mod offentlighedens sundhed”. Nogle af de mest skadelige luftforurenende stoffer er fine partikler. De kommer fra for eksempel køretøjer, industrielle udledninger, naturbrande og meget andet.

Fine partikler i luften er forbundet med lungesygdomme, hjertesygdomme, slagtilfælde og kræft. Hvis verden på permanent basis fik sænket mængden af de skadelige stoffer i luften til at leve op til Verdenssundhedsorganisationens (WHO) anbefaling, ville der imidlertid være meget at hente. I så fald vil mennesker i gennemsnit leve 2,3 år længere, lyder det i studiet. Det svarer til 17,8 milliarder ekstra leveår årligt på globalt niveau.

Luftforurening koster omtrent lige så mange leveår som tobaksrygning – 2,3 mod 2,2 år. Truslen fra luftforurening bliver særligt værre og værre i det sydlige Asien. Området bliver betegnet som epicentret for luftforurening. Den stigende luftforurening kan skære mere end fem år af levetiden for borgere i området, som er et af verdens mest forurenede. Læse hele rapporten her.

FAKTA

Kort om rapporten

* Rapporten er årlig og udgives af University of Chicago. Tallene i årets rapport er fra 2021.

* Luftforureningen er værst i Asien og Afrika. Mange af de lande med mest luftforurening mangler ordentlig infrastruktur – for eksempel kollektiv transport – til at bekæmpe problemet.

* Luftforureningen er værst i Bangladesh, Indien og Nepal. I Bangladesh bliver der i gennemsnit skåret 6,8 år af borgernes forventede levealder på grund af luftforurening.

* Kina ligger nummer 14 på listen over lande, der mister flest leveår på grund af luftforurening. Landet har haft “bemærkelsesværdig succes” med sin kamp mod luftforurening, som begyndte i 2014.

* Danmark ligger nummer 152 på listen. Norge ligger nummer 180 og Sverige nummer 181.

Kilde: Air Quality Life Index fra University of Chicago.

/ritzau/